بازگشت پیروزمندانه تیم پژوهشی پایگاه ثبت جهانی لوت ازبیابان بی نظیر بررسی پوشش گیاهی قلب کویر

یک سوم پوشش گیاهی در نقاط صعب العبور بیابان لوت شناسایی و بررسی شد.
تیم عملیاتی تحقیقاتی کویرپیمایان خراسان جنوبی وابسته به پایگاه میراث جهانی لوت متشکل از کویرنوردان حرفه ای، کمیته کویرنوردی، هیات اتومبیل رانی و موتورسواری خراسان جنوبی و کلوپ سافاری خاوران آفرود با حمایت اداره کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان، پایگاه میراث جهانی بیابان لوت استان و مشارکت دفتر خدمات مسافرتی و جهانگردی پارس سیاحت که با حضور متخصصان و پژوهشگران برجسته دانشگاه با هدف انجام مطالعات تکمیلی پروژه ثبت جهانی لوت یونسکو به کویر لوت سفر کرده بود ، سفر تحقیقاتی گردشگری خود را به اتمام رساند و با موفقیت به بیرجند بازگشت. در این سفر پژوهشی، یک سوم پوشش گیاهی در نقاط صعب العبور بیابان لوت شناسایی و بررسی شد.در این برنامه پنج روزه که از پنجم الی دهم بهمن ماه امسال برگزار شد، کویرنوردان موفق شدند مسیرهای ریگ یلان، چاله و کوه ملک محمد، دشت هامادا و سایر قسمت های بیابان پهناور لوت را پیمایش نموده و مطالعات میدانی خود را انجام دهند که در این زمینه منابع و اطلاعات بسیاری توسط پژوهشگران تیم گردآوری شد.
سید احمد رونقی پژوهشگر و سرپرست این تیم به خبرنگاران گفت : تیم پژوهشی پایگاه میراث جهانی لوت با برخورداری از پنج خودروی فول آفرود تجهیز شده برای مسیرهای صعب العبور کویری از مسیر بیرجند ، خوسف، بصیران و چاهداشی به روستای تاریخی دهسلم وارد شد و شب را در مهمانسرای پایگاه سپری کرد و سپس در روزهای بعد مسیر خود را به سمت ریگ یلان و چاله ملک محمد ادامه داد.
وی افزود : امکانات فراهم شده و اقدامات صورت پذیرفته از سوی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و پایگاه جهانی بیابان لوت بسیار عالی و در خور ستایش است چرا که وجود امکانات رفاهی در این روستای محروم سبب توقف گردشگران و بهره مندی اقتصادی جامعه محلی از آنها می شود و علاوه بر آن محل مناسبی برای استفاده پژوهشگران علمی نیز می باشد.
احمد رونقی گفت : برای هماهنگی ، برنامه ریزی و تدارکات این سفر ماهها وقت ، مطالعه ، انرژی و هزینه صرف شده تا تمام جزئیات سفر پیش بینی و تمامی احتمالات و خطرهای آن در نظر گرفته شود و نفرات تیم طی جلسات توجیهی نسبت به شرایط سفر و وظایف خود کاملا آشنا شده بودند ضمن اینکه بهترین و پیشرفته ترین تجهیزات ناوبری ، مسیریابی و ارتباطات ماهواره ای به همراه تجهیزات کمپینگ و سفرهای آفرود آماده سازی شد تا تیم اعزامی سفری کم خطر و ایمن با درجه ریسک پذیری بسیار پایین و امنیت بالا را تجربه نماید.سرپرست تیم پژوهشی از نیروی انتظامی بدلیل تلاش بی وقفه و موفقیت در تامین امنیت مسیرهای کویری تشکر کرد و حضور گردشگران را عامل موثری برای افزایش سطح امنیت و اشتغالزایی روستائیانی دانست که ممکن است بدلیل فرار از تبعات سنگین خشکسالی به مشاغل کاذب یا قاچاق روی آورند.
وی تاکید کرد: اولین عامل در انجام یک سفر امن و بی خطر به بیابان جهانی لوت مسئولیت پذیری اعضای تیم و خصوصا کسب مجوزهای لازم از پایگاه ها در سه استان خراسان جنوبی، کرمان و سیستان و بلوچستان می باشد. وی از گردشگران مشتاق دیدار از جاذبه های لوت خواست فقط از مسیر آژانس ها و دفاتر خدمات مسافرتی مطمئن و دارای مجوز که از خدمات بیمه و مجوزهای اختصاصی لوت پشتیبانی می کنند برای سفر به لوت اقدام و حتما لیدرها و راهنمایان بومی مورد تایید پایگاه بیابان لوت را برگزینند.
احمد رونقی از مسئولان نیز درخواست کرد تا اهمیت و جایگاهی ویژه برای تنها برند جهانی گردشگری استان قائل شوند و نگاهی ویژه به این مقوله داشته باشند و با تقویت پایگاههای جهانی در هر سه استان و ایجاد پل ارتباطی و همکاری مستمر، این پایگاهها را بیش از پیش تقویت کنند؛ ضمن اینکه با افراد بدون مجوز و کسانی که قوانین را محترم نمی شمارند و باعث به خطر افتادن جان گردشگران می شوند برخورد جدی شود تا عرصه لوت برای ورود گردشگران هموراه امن و دوست داشتنی باقی بماند. وی به همگان یادآور شد که ثبت جهانی لوت یک پدیده همیشگی نیست و با سهل انگاری در نگهداری محیط زیبای این کویر و رعایت نکردن معیارها و قوانین یونسکو برای محدوده ثبت جهانی احتمال خارج شدن از ثبت بسیار زیاد خواهد بود.
وی در پایان از شادروان سید امیر طالبی گل یاد کرد که چندین سال پیش بعلت حادثه در کویر لوت جان به جان آفرین تسلیم نمود و از زحمات و تلاش های این محقق برجسته کویر قدردانی کرده و ثبت جهانی این بیابان بی همتا را نتیجه فعالیت های عاشقانه و ایثارگریهای بزرگمردانی این چنین دانست.
زهرا رضایی ملکوتی مدیر پایگاه میراث بیابان لوت خراسان جنوبی نیز در مصاحبه با خبرنگاران گفت: سخن در خصوص عرصه گسترده و پهناور بیابان لوت با توجه به شگفتی ها و زیبائی های منحصر به فرد آن بسیار است. پس از ثبت این اثر شاخص به عنوان اولین اثر طبیعی ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو و سومین اثر ثبت شده جهانی در استان خراسان جنوبی، وظیفه ما در خصوص حفاظت و نگهداری از این اثر منحصر به فرد بسیار خطیر و حساس شده است. جهت تحقق بخشیدن به این امر مهم سه پایگاه در استانهای خراسان جتوبی، کرمان و سیستان و بلوچستان راه اندازی شده اند که با راهنمایی و همکاری پایگاه ملی بیابان لوت در تهران عمل می کنند و تعامل و همکاری آنها با یکدیگر جهت ایجاد یک مدیریت یکپارچه و توسعه گردشگری پایدار در محوطه جهانی لوت بسبار ضروری است. همچنین همکاری و هماهنگی ذی نفعان از جمله دستگاه های ذیربط و جامعه محلی جهت فراهم کردن زیرساخت های مناسب گردشگری برای حضور گردشگران از اهمیت خاصی برخوردار است. ارتباط نزدیک تورها و آژانس های گردشگری با پایگاه ها می تواند شرایط مناسب در محیطی امن و راحت را برای مسافران و گردشگران فراهم آورده و سفری خوش همراه با خاطراتی فراموش نشدنی را برای آنها رقم بزند.
علیرضا عابدی محقق علوم زمین استان که از همراهان این سفر بیادماندنی بوده است، جذابیت های زمین شناسی، زمین ساختی و زمین ریخت شناسی ژئومورفولوی کویر لوت را بسیار منحصربفرد و استثنائی خواند.
وی فرسایش مکانیکی بستر سنگی منطقه و شکل گیری پهنه های وسیع آثار این هوازدگی، اکسیداسیون سطحی سنگ ها و شکل گیری واکس صحرا (ورنی بیابان)، تشکیل تپه های ماسه ای با طول و عرض چندین کیلومتر و ارتفاع چندین ده متر، شکل گیری کانسارهای پلاسری ناشی از حرکت باد در پهنه کویر لوت را خیره کننده و استثنائی دانست.
عابدی کویر لوت را یکی از بهترین مناطق برای شناسایی و شکار شهابسنگها میداند. او معتقد است محیط بکر و ودر عین حال متمایز کویر لوت نسبت به اجرام شهاب سنگی، موید پتانسیل بسیار ارزشمند آن برای یافتن(شکار) آنها می باشد. به گفته عابدی شهابسنگها علاوه بر اهمیت علمی، تا هرگرم ۴۰۰۰ دلار ارزش مادی دارند.
اعضای این تیم را سید احمد رونقی، سرپرست، دکتر علیرضا عابدی محقق زمین شناسی، دکتر شعله قلاسی مود محقق گیاه شناس، محمود فتحی راهنما، حبیب غلامی، حسن هامان مسئول هماهنگی، رضا شخمگر، امین ملکی، علی عسگری هنرمند، مجتبی آخوندی، حامد صادقی مسئول فنی، مجتبی نجفی، مجتبی ملائی مسئول تدارکات، علی هاشمی تصویربردار تلویزیونی و خلبان پهپاد، محمد فرزانه گردشگر، صبا عابدی و رضا صالحی خلبان پاراموتور تشکیل می دادند.

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شدعلامتدارها لازمند *

*