اخراج اتباع غیرقانونی امری منطقی و عقلانی است اما باید با پیوست رسانهای صورت میگرفت
حمید ضیاییپرور پیوست رسانهای در فرآیند اخراج اتباع غیرقانونی از کشور را یک ضرورت دانست که میتوانست مانع شکلگیری حواشی و انتقادات از این طرح شود.
به گزارش خبرنگار ایلنا، به تازگی اظهاراتی از سوی فرشته حسینی (بازیگر سینما) مطرح شده است که به نوعی تلویحی برخورد با افغانستانیها را ظالمانه عنوان کرده اما واقعیت این است که حضور غیرقانونی اتباع از هر کشوری میتواند برای کشور میزبان معضلآفرین باشد و این مسئله به معنای مشکل و اختلافی ریشهدار بین ایرانیان و افغانستانیها نیست.
پس از جنگ تحمیلی دوازده روزه طبیعتاً باید به تقویت نقاط قوت و رفع نقاط ضعف در همه زمینهها توجه ویژهای داشت و این مسئله فقط مربوط به قدرت و عملکرد نیروهای مسلح نمیشود، در زمینههای اجتماعی، رسانهای، اقتصادی و… هم باید به ارزیابی دقیقی از نقاط قوت و ضعف برسیم و به نظر میرسد در آن روزها یکی از آسیبهای مهمی که کشف شد نابسامانی ایجاد شده به دلیل فعالیت برخی از اتباع غیرقانونی بود که آسیبهای بسیاری را متحمل کشورمان کرد؛ همین مسئله ضرورت ساماندهی حضور اتباع در کشور را در روزهای پس از جنگ دوچندان کرد.
واقعیت این است که سالهاست که افغانستانیهای مهاجر در ایران همراه با ما زندگی میکنند و بسیاری از این افراد در این کشور به موقعیتهای اجتماعی بسیار خوبی نیز رسیدهاند اما اکنون با پایان یافتن جنگ تحمیلی دوازده روزه با رژیم صهیونیستی خروج اتباع افغانستانی غیرقانونی و بدون مدارک در دستور کار قرار گرفته است.
باید توجه داشت در این برهه تاریخی حساس که اخراج اتباع خارجی غیرقانونی در دستور کار قرار گرفته، نباید با اظهارنظرهای سطحی و احساسی، این اقدام به منزله یک اختلاف و عداوت بین مردم ایران و افغانستان تعبیر شود و لازم است که برای رفع این سوءتفاهم به پیوست رسانهای و تبیین ضرورت اجرای این طرح برای ایران در شرایط حاضر توجه شود. مردم افغانستان سالها در کنار ایرانیان زندگی کردند و بر هیچکس پوشیده نیست که مشکلات موجود در افغانستان برآمده از سالها تنش، درگیری و جنگهایی است که کشورهایی چون آمریکا به افغانستان و مردمانش تحمیل کردند و تاریخ گواهی بر این است که ایران همواره در کنار مردمان این کشور بوده است و ایرانیان و افغانستانیها همزیستی طولانیمدتی با یکدیگر داشتهاند.
حمید ضیاییپرور، کارشناس علوم ارتباطات و کارشناس علوم سیاسی، در گفتوگو با خبرنگار ایلنا، با تأکید بر توجه به پیوستهای رسانهای در اجرای طرحها و برنامههای حساس، تصریح کرد: متأسفانه نه تنها در فرآیند اخراج اتباع غیرقانونی از کشور بلکه در بسیاری از اقدامات دیگری که در کشور در حال انجام است هیچ توجهی به مسئله اقناع افکار عمومی و اقناع ذینفعان یک موضوع و پروژه نمیشود، در حالیکه در دنیا امری مرسوم است که پیش از اجرای هر طرح و برنامهای که مخاطبان عام دارد یا افراد زیادی را درگیر خود میکند یک پیوست رسانهای یا یک پیوست ارتباطی در رابطه با آن موضوع طراحی میشود و در اختیار ذینفعان قرار میگیرد.
ضیاییپرور تأکید کرد: فضای جنگ دوازده روزه ایران و اسرائیل و خبرهایی که درباره اقدامات اتباع بیگانه و به خصوص افغانستانیها در رابطه با تهیه و تولید پهبادها و همکاریشان با اسرائیلیها در عملیاتهای داخل کشور مطرح شد، ما را به این ضرورت رساند که بسیاری از اتباع غیرقانونی را از کشور اخراج کنیم. به نظر میرسد که این فرآیند از نظر بخشی از افکار عمومی چندان مورد قبول واقع نشده و احتمالاً دلیل عدم این پذیرش ضرورتی ناگهانی است که به وجود آمده و ما به یکباره متوجه آسیبهای اتباع غیرقانونی شده ایم. اخراج اتباع غیرقانونی که امری کاملاً منطقی و عقلانی است میتوانست پیش از این اتفاقات هم صورت بگیرد، یا حتی ما باید ورود این افراد به کشور را در مسیری قانونی و منطقی قرار میدادیم، به هر حال ما این ضرورتها را نادیده گرفتیم و حالا که در شرایطی خاص قرار گرفتهایم که حاشیههایی برای این اقدام قانونی ایجاد شده است.
این کارشناس علوم ارتباطات خاطرنشان کرد: وقتی صحبت از پیوست رسانهای میشود این امر الزامات و ابزارهای متنوعی دارد. به عنوان مثال پس از بیان ضرورت پیش آمده درباره اخراج اتباع غیر قانونی یکی از ابزارها این است که فرآیند شناسایی، رهگیری، دستگیری، هدایت، جابجایی، اخراج و تحویل به مرز کاملاً مستندسازی شود تا شایعهای شکل نگیرد. وقتی ما مستندسازی نمیکنیم بعضا افراد مختلف میتوانند ادعا کنند که به آنها توهین شده یا مأموران ایرانی و یا حتی مردم ایران با آنها بدرفتاری کردهاند. نبود اقدامات رسانهای لازم زمینه هر نوع شایعه و نقل قولی را فراهم میکند و میتواند ما را در اجرای این طرح با مشکل مواجه کند.
وی افزود: مهاجران افغانستانی به لحاظ دینی، تاریخی، فرهنگی و زبان با ما اشتراکات بسیاری دارند و بسیاری از این افراد سالها در ایران کار کردهاند و خدمات زیادی ارائه دادهاند و ما نباید این ارتباط خوب را با یک سوء تفاهم که ناشی از عدم توجه ما به پیوست رسانهای لازم در اجرای طرح مذکور است، از بین ببریم. ما در حالی این مسئله مهم را نادیده گرفتیم که در مصوبات هیئت دولت و مصوبهای که معاون اول رئیس جمهور اعلام کرده همه پروژههای ملی و کلان در کشور اعم از پروژههای عمرانی و اجتماعی و فرهنگی بایستی دارای پیوست رسانهای باشند و متأسفانه در این زمینه کوتاهی شدده است.
ضیاییپرور تصریح کرد: گاهی ممکن است ما در خروج اتباع غیرقانونی از کشور در موضع حق باشیم و اقداممان کاملاً قانونی باشد اما وقتی اقناع افکار عمومی را نادیده میگیریم در موضع ضعف قرار بگیریم و طوری علیهمان موضعگیری شود که گویی دست به اقدامی ظالمانه زدهایم. همانطور که گفتم نه تنها باید دلایل اجرای این طرح را به طور کامل رسانهای میکردیم بلکه فرآیند اجرای کار هم به شکلی دقیق باید رسانهای میشد. برای درک بهتر مثالی ساده مطرح میکنم؛ اگر شهرداری بخواهد در خیابانی لولهکشی آب را ترمیم کند و کیفیت را بالا ببرد و بدون پیوست رسانهای شروع به کَندن خیابان کند، مردم که از دلیل اقدام شهرداری بیخبر هستند با وجود مثبت بودن این اقدام علیه آن موضع میگیرند؛ بنابراین حتی برای چنین اقدام کوچکی هم نهادهای ما باید به پیوست رسانهای توجه ویژه داشته باشند تا نه تنها نارضایتیهای بیمورد ایجاد نشود بلکه مردم هم از اقدام صورت گرفته استقبال کنند. نقش اطلاعرسانی دقیقاً تثبیت آن اقدام است و من درباره اخراج اتباع غیرقانونی فکر میکنم که ما پیوست رسانهای را نادیده گرفتیم.
وی در پایان گفت: وقتی در سطح داخلی ما به ضرورت اقناعسازی توجه نکردیم در سطح بینالمللی هم این موضوع را نادیده گرفتیم و فرصتی فراهم کردیم که به وجهه ما آسیب وارد شود. ما با یک کنفرانس خبری قبل از اجرای طرح یا یک مصاحبه تلویزیونی از سوی وزیر کشور یا فرمانده ناجا یا حتی یک نشست خبری مدیرکل امور مهاجران همراه با کمیساریای عالی پناهندگان میتوانستیم با ارائه جزئیات، همه افکار عمومی را با اجرای این طرح همراه کنیم و انتقاد مهاجران را هم از بین ببریم.