بابک زنجانی در دبیرستان؛ کارگر طلاسازی چگونه به این ثروت رسید؟

بابک زنجانی که تبدیل به یکی از خبرسازترین فعالان اقتصادی ایران در دو دهه اخیر تبدیل شده و بابت اتهامات مالی بیش از یک دهه از عمرش را در زندان گذرانده، فعالیت اقتصادی خود را از کار کردن در کارگار طلاسازی آغاز کرده است.

بابک زنجانی در دبیرستان؛ کارگر طلاسازی چگونه به این ثروت رسید؟ + عکس

در دوران دبیرستان به بازار طلا و جواهر می‌رفته و طلاسازی می‌کرده، اما خیلی طولی نکشیده که به ثروتی فزاینده رسیده و با تأسیس شرکت‌ها و هلدینگ‌های اقتصادی وارد بازار‌های مختلف اقتصادی شده؛ صحبت از بابک زنجانی است که از یک موتورگازی به تأسیس شرکت هواپیمایی رسید.

به گزارش سرویس ویژه تابناک، مالک هلدینگ سورینت، هواپیمایی قشم، باشگاه ورزشی راه‌آهن، رستوران‌های زنجیره‌ای، فروشنده بخش عمده‌ای از نفت ایران و فعالیت‌های ریز و درشت دیگری در اقتصاد ایران، بار دیگر سودای فعالیت‌های اقتصادی دارد. از تأسیس شرکت دات وان که قرار است خدماتی چون تاکسی‌های برقی و لوکس ارائه کند و زمزمه‌های تأسیس یک شرکت هواپیمایی به همین نام نیز مطرح می‌شود. با این حال بزرگ‌ترین زمزمه‌ای که درباره فعالیت‌های احتمالی بابک زنجانی به گوش رسیده، خرید شرکت خودروسازی سایپاست که هنوز در این خصوص ابهاماتی مطرح می‌شود.

بابک زنجانی که دی‌ماه سال ۱۳۹۲ بازداشت شده بود به اتهام عدم بازگشت پول فروش نفت ایران به دادگاه رفت و با اتهامات مالی از جمله پولشویی به اعدام محکوم شد؛ حکمی که روز شنبه ۱۳ آذر ۱۳۹۵ به صورت قطعی به تأیید رسید. شهریورماه ۱۳۹۲ پیش از بازداشت زنجانی بود که بیژن زنگنه، وزیر وقت نفت درباره او گفته بود: «بابک زنجانی، تاجر ایرانی بیش از دو میلیارد دلار حاصل از فروش نفت ایران را به خزانه دولت واریز نکرده و وزارت نفت و مجلس ایران در حال پیگیری این مسئله هستند.»

جالب اینکه برای بسیاری این پرسش مطرح می‌شود که بابک زنجانی از کجا و چگونه به این ثروت رسید، مسئول فروش بخش عمده‌ای از نفت ایران شد و در نهایت به حکم اعدام محکوم شد که البته پس از آن با رد مال حکم او به ۲۰ سال زندان تبدیل شد و پس از گذراندن بیش از ۱۱ سال از زندان خود، اکنون در مرخصی به سر می‌برد و در سودای احیای فعالیت‌های اقتصادی گذشته و راه‌اندازی فعالیت‌های جدید دیگری است.

بابک زنجانی شهریورماه سال ۱۳۹۲ در گفت‌و‌گو با یکی از نشریات چاپی در آن برهه گفته بود که اواخر دهه ۶۰ در بازار طلای سبزه میدان یک مغازه داشته که بعد‌ها آن را ۱۰۰ میلیون تومان فروخته است. مغازه‌ای که زنجانی به قیمت ۱۴-۱۳ میلیون خریداری کرده و ابتدا با پرداخت یک میلیون تومان و سپس پرداخت اقساط ماهانه صاحب آن شده بود. اتفاقاتی که زنجانی درباره آن صحبت می‌کند، مربوط به دورانی است که او دانش‌آموز مقطع دبیرستان بوده و در حال اخذ مدرک دیپلم و همزمان طلاسازی می‌کرده؛ او در این خصوص می‌گوید: «قبل از گرفتن دیپلم از مدرسه، مستقیم به بازار می‌رفتم و بعد از آن هم که آنجا بودم. اول همینطور کار می‌کردم و بعد از آن کارگاه زدم که حدود ۱۵ تا ۲۰ کارگر داشتم. فکر می‌کنم اولین ورودی پولم حدود ۲۰ تا ۳۰ هزار تومان بود. یک موتور گازی داشتم که آن را فروختم. با پول آن نقره خریدم. نقره‌ها را به انگشتر تبدیل می‌کردم و نقره‌هایم که زیاد شد کارگاه درست کردم. بعد از آن مردم طلاهایشان را به من می‌دادند. من هم طلاهایشان را می‌ساختم و اجرت طلاسازی می‌گرفتم. تا اینکه در سبزه میدان مغازه گرفتم. همان طلا‌هایی را که می‌ساختم پشت ویترین می‌گذاشتم و می‌فروختم.»

مرد مرموز اقتصاد ایران از دورانی صحبت می‌کند که یک دانش‌آموز ساده و ریزجثه بود؛ در دبیرستانی به نام رسالت که نزدیکی‌های میدان راه‌آهن قرار داشت. تصویری که در ادامه می‌بینید، برای اولین بار در فضای وب به صورت اختصاصی توسط تابناک منتشر می‌شود که مربوط به بابک زنجانی و همکلاسی‌هایش در دبیرستان رسالت است:

بابک زنجانی در دبیرستان؛ کارگر طلاسازی چگونه به این ثروت رسید؟ + عکس

این تصویر مربوط به روز‌هایی است که زنجانی در حال گرفتن دیپلم برق بود و به موسیقی و نواختن ویولن هم علاقه داشت؛ او همزمان یک دوچرخه داشت که با آن راهی مدرسه و احتمالاً پس از آن به بازار می‌رفت. دوچرخه‌ای که احتمالاً تبدیل به همان موتورگازی شده و پس از آن سرمایه‌ای برای خرید نقره و تبدیل شدن به یک کارگاه طلاسازی اما ابهام زیاد است که یک جوان دوچرخه‌سوار ساکن جنوب شهر تهران چگونه سال ۱۳۹۲در ۴۰ سالگی به جوان ۲۵ هزار میلیاردی شهرت پیدا کرد.

حالا زنجانی دوباره قصد ورود به فعالیت‌های اقتصادی دارد. اویی که به فساد اقتصادی متهم و به اعدام محکوم شد، در آستانه فعالیت‌های اقتصادی جدیدش برای بسیاری ابهام شده چگونه او پس از محکومیتی که منجر به صدور حکم اعدام شد، می‌تواند وارد چنین فضایی شود که نامش برای خرید شرکت خودروسازی سایپا هم مطرح شده است.