امروز خراسان جنوبی – بهمن زاده
محمود گنجی فرد، رئیس دانشگاه علوم پزشکی بیرجند در نشست خبری هفته ملی جمعیت با اشاره به اینکه «همه برای ایران جوان» شعار این هفته است، گفت: جمعیت جوان نیروی فعال و کارآمد هر کشوری محسوب میشود و مسن شدن جامعه آسیبهایی چون افزایش بار بیماری بر کشور تحمیل میکند که هزینههایی را برای جامعه دارد و توازن بین جمعیت فعال و غیرفعال باید همواره رعایت شود. به گفته وی تفاوتهای زیادی بین ایران و کشورهای دیگر در این خصوص وجود دارد و در ایران در سال ۲۰۳۰ اگر وضعیت به همین منوال باشد، شرایط بدی را در کشور در این خصوص خواهیم داشت.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: در ایران طی ۱۰سال جمعیت ما به کهنسالی رسیده است و این در حالی است که برخلاف کشورهای توسعه یافته، در ایران قبل از توسعه یافتگی کشور ما در حال پیری جمعیت است.
نرخ باروری در خراسان جنوبی
22/۲ درصد است
گنجی فرد با بیان اینکه باید به سوی افزایش جمعیت حرکت کنیم، افزود: نرخ باروری در خراسان جنوبی ۲۲/۲درصد در سال است.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی بیرجند گفت: اگر برنامه های جوانی جمعیت را به درستی اجرا نکنیم ۱۴ درصد جمعیت کشور در سال ۲۰۳۰ جمعیت سالمندی خواهند بود و در واقع یک ایران با جمعیت پیر خواهیم داشت.
وی متذکر شد: ساخت خوابگاههای متاهلی و پرداخت وام و… در راستای اجرای قانون جوانی جمعیت در دانشگاه علوم پزشکی بیرجند عملی شده است.
وی خاطر نشان کرد: حمایتهای گوناگونی با تخصیص اعتبار به این دانشگاه در خصوص جوانی جمعیت و حمایت از مادران باردار در استان انجام شده است و هر چند در کشور افزایش مطلوبی در افزایش جمعیت کشور نداشتهایم اما در استان افزایش جمعیت را داریم.
وی همچنین در زمینه فشار خون گفت: یک چهارم مردان و یک چهارم زنان جهان دچار فشار خون هستند و فشار خون علتی قابل شهود ندارد و غربالگری برای تشخیص فشارخون چند سالی است که انجام میشود و نرخ فشار خون در کشور ۲۲ درصد و در استان بیشتر از آن است.
وی یادآور شد: امیدواریم با پایش مستمر عوارض فشار خون کاهش یابد که اقداماتی در این خصوص در خراسان جنوبی در حال انجام است.
گنجی فرد در ادامه سخنانش یادآور شد: سبک زندگی و استرس در میزان افزایش یا کاهش فشار خون تأثیرگذار است.
به گفته وی در زمینه پزشکان عمومی و تخصصی شاخص استان از کشور کمتر است و این در حالی است که شاخص تخت در خراسان جنوبی از شاخص کشوری بیشتر است.
مجید شایسته معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند نیز در این نشست گفت: ۳۶۱ مصوبه در قرارگاههای جوانی جمعیت داشتهایم که حدود ۷۰ درصد این مصوبات اجرا شدهاند.
تعداد ۲۰۰ مورد انصراف از سقط جنین
وی خاطر نشان کرد: در سال ۱۴۰۳ تعداد ۲۰۰ مورد انصراف از سقط جنین در خراسان جنوبی داشتهایم. به گفته وی در سطح یک ۴۱ درصد زنان دارای همسر مشاورههای مورد نظر را دریافت کردهاند و در اعتبارات جمعیت سومین استان کشور بودهایم و در زمینه کاهش مرگ کودکان زیر ۵ سال هم جزو دانشگاههای دارای رتبه برتر کاهش مرگ در این زمینه در کشور هستیم.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند بیان کرد: در زمینه فضاسازی و تبلیغات مرتبط با جوانی جمعیت نیز اقدامات گستردهای انجام شده است و از جمله در خانههای بهداشت، پایگاههای سلامت، مراکز خدمات سلامت جامعه و مراکز آموزش ازدواج، تبلیغات مرتبط با جمعیت و فرزندآوری به شکل پوستر، دیوارنویسی و برنامههای آموزشی صورت گرفته است.
شایسته افزود: همچنین همایشهای متعدد با موضوعات جمعیتی، فرزندآوری و اصلاح سبک زندگی با حضور اساتید کشوری برگزار شده است.
نرجس مصطفوی مدیر گروه سلامت و جوانی جمعیت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند هم گفت: دانشگاه علوم پزشکی بیرجند در قانون جوانی جمعیت از دیگر دانشگاهها با توجه به نوع ارائه خدمات جدا شده است و همه مواد این قانون در دانشگاه برای پرسنل در صورتی که مشکلی برای ارائه خدمات پیش نیاید، اجرا میشود.
به گفته وی در بیمارستان امام رضا(ع) مهد کودک ایجاد شده و کارانه پلکانی همکارانی که در تولد نوزادان زنده مؤثر بودهاند، پرداخت میشود.
غربالگری همچون گذشته
در حال انجام است
وی در ادامه سخنانش متذکر شد: غربالگری همچون گذشته در حال انجام است و هر پدر و مادری با هر سنی که خواستار غربالگری شود با تأیید پزشک اقدامات لازم انجام میشود.
وی در ادامه افزود: یک چهارم سونوگرافیهای بیمارستانهای استان به مادران باردار اختصاص یافته است و در سال ۱۴۰۳ حدود ۱۴ هزار نوزاد در استان متولد شده و شاخص تولد طبیعی و غیر طبیعی در استان ۵۰ درصد است.
مصطفوی در ادامه سخنانش گفت: تا سال ۱۴۰۲ بالاترین نرخ باروری در استان متعلق به شهرستانهای زیرکوه، نهبندان و درمیان بوده است.
به گفته وی عامل اقتصادی رتبه اول را در فرزندآوری ندارد و بیشتر موضوعات فرهنگی در این خصوص تأثیرگذار است.